Sunday, April 3, 2011

Pembangunan Zon Bebas Cukai Giat DijalankanLawatan kerja YAB Dato' Seri Haji Ahmad bin Said ke Tasik Kenyir turut disertai Duta Perancis, Dr Jean Francois Bijion.

Lawatan Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad bin Said ke beberapa buah pulau hari ini (3 April) menunjukkan pembangunan yang progresif, hampir 50 peratus Kenyir Island Hopping yang meliputi 10 buah pulau kini sudah siap dibangunkan.

Daripada pulau-pulau yang dibangunkan, Taman Burung kini sudah siap sepenuh untuk di kunjungi secara tidak rasmi, terdapat 120 spesis burung tanah yang dilepaskan berkeliaran begitu jinak bagi pengunjung untuk mendekati.


Tinjauan ke Taman Tropika yang bakal menggamit pencinta keindahan alam semulajadi ke Tasik Kenyir.

Selain itu pembangunan infrastruktur lain seperti kereta kabel kini sudah dikenal pasti lokasi tapak-tapak bagi pemasagan kereta kabel bagi setiap pulau, kereta kabel yang akan dibina bermula dari Pulau Pin ke Pulau Bayas itu mengambil jarak sejauh 22 kilometer.

Menurut Dato’ Seri, bagi pembinaan Taman Tema Air akan bermula pada bulan jun ini yang akan dibina di pulau pos dan pada bulan yang sama Taman Orkid dijangka siap pembangunannya.


YAB Dato' Seri Haji Ahmad bin Said tertarik melihat burung merak yang sedang makan di Taman Burung.

“Selain pembangunan infrastruktur darat, kita juga akan memasang lampu perhiasan di dalam air, dan ini merupakan sesuatu yang baru di Asia Tenggara” katanya ketika diadakan sidang media di Pulau Petang.

Beliau menjangka segala pembangunan yang di buat bagi pembangunan Tasik Kenyir untuk mejadikannya sebagai zon bebas cukai ini akan dapat dirasai pada lima tahun akan datang.


Melawat kerja-kerja pembersihan tasik yang sedang giat dijalankan.

Lawatan yang turut disertai oleh Duta Perancis, Dr Jean Francois Bijion dapat memberi peluang kepada MB untuk mempromosi Tasik Kenyir ke luar negara, Dr Jean menganggap Tasik Kenyir begitu interaktif dengan pemandangan yang cantik dan akan menjadi satu pembangunan yang dinamik di masa hadapan.

Lawatan tersebut turut diiringi Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri, YB Haji Rozi Mamat dan Pegawai Daerah Hulu Terengganu, Haji Wan Mohd Wan Ibrahim.

No comments:

Post a Comment